مجازات اعدام در ایران توجه بین المللی را به خود جلب کرده و نگرانی های جدی را به ویژه به دلیل اعمال آن در پرونده های جنایی و سیاسی برانگیخته است. بر اساس گزارش حقوق بشر ایران (IHRNGO) در هشت ماه اول سال 2023، ایران شاهد 489 اعدام بوده است که پس از چین از نظر میزان اعمال مجازات اعدام در رتبه دوم قرار دارد. نظام حقوقی ایران مجازات اعدام را برای جرایم مختلف مانند جرایم مواد مخدر و قتل و حتی اعدام زندانیان سیاسی مجاز می داند. بسیاری از زندانیان سیاسی با اتهامات مبهمی مانند «محاربه»، «افساد فی الارض» یا «توهین به پیامبر» (سب النبی) روبرو هستند. اغلب صرفاً به دلیل انتقاد از دولت، ابراز عقاید مخالف یا شرکت در فعالیتهای فعال. این پرونده ها فاقد شفافیت هستند و گزارش هایی از شکنجه، اعترافات اجباری، نمایندگی قانونی ناکافی و محاکمه های ناعادلانه وجود دارد که به کاهش عمیق اعتماد به سیستم قضایی کمک می کند.
هدف قرار دادن زندانیان سیاسی در زندان های ایران فراتر از مجازات اعدام است. موارد شکنجه، استفاده نادرست از داروها و درمان های روانپزشکی و اسکان زندانیان سیاسی با زندانیان خشن به حوادث تلخ منجر شده است.
روز سه شنبه 10 اکتبر 2023، به مناسبت روز جهانی لغو مجازات اعدام، انجمنACAT با همکاری "کمیته ملی - کمیته دفاع از حقوق بشر در ایران" و "انجمن دانشجویان ایرانی" و با حمایت عفو بین الملل لوکزامبورگ تجمعی اعتراضی را در سکوت برگزار کردند.
«هیچ کس نباید مورد شکنجه یا رفتار یا مجازات ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد». (ماده 5 اعلامیه جهانی حقوق بشر)